Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
PhosChol
Opis
PhosChol – suplement diety 120 kapsułek
PhosChol PPC to suplement tzw. pharmaceutical grade, czyli zawierający substancję aktywną, poddaną badaniom naukowym, której działanie udowodniono i zweryfikowano.
W przeciwieństwie do preparatów opartych o lecytynę słonecznikową, PhosChol zawiera czynne molekuły fosfatydyloetanolaminy.
Produkt może być stosowany przez osoby uczulone na soję.
PhosChol® jest idealnym sposobem poprawy zdrowia i dobrego samopoczucia.
Fosfatydylocholina jest związkiem chemicznym zaliczanym do fosfolipidów, czyli składników naturalnie budujących ściany błon komórkowych. Można ją znaleźć niemalże w całym organizmie. Zamiennie nazywana jest lecytyną, jednak ściślej mówiąc lecytyna to mieszanka różnych lipidów (tłuszczów), z których głównym jest fosfatydylocholina.
Błony komórkowe hepatocytów (komórek wątroby) składają się w 65% z fosfolipidów, wśród których około 40% stanowi fosfatydylocholina (lecytyna). Fosfolipidy mają kluczowe znaczenie w fizjologii błon komórkowych. Stanowią one podstawowy strukturalny i czynnościowy budulec wszystkich błon komórkowych. Fosfatydylocholina jest źródłem choliny. Cholina bierze udział w metabolizmie tłuszczów oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby.
- Pomaga utrzymać poprawny poziom układu krążenia
- Wspiera pracę wątroby
- Chroni układ nerwowy poprzez zwiększenie poziomu choliny i acetylocholiny w mózgu dzięki czemu poprawia również sprawność intelektualną
- Pomaga chronić błonę śluzową żołądka i jelit, chroni je przed przenikaniem patogenów
- Wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed zakażeniem
- Poprawia sprawność fizyczną
- Jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesu oddychania, ponieważ jest składnikiem surfaktantu – związku, który powleka powierzchnię płuc delikatną warstwą białek i tłuszczów, co pozwala przenikać cząsteczkom tlenu
- Jest odpowiedzialna za produkcję lipoprotein o bardzo niskiej gęstości (VLDL)
Wraz z wiekiem poziom fosfatydylocholiny może się zmniejszać, pomiędzy 40 a 100 rokiem życia w mózgu dochodzi do nawet 10% zmniejszenia jej ilości. Niedobór choliny obniża stężenie fosfatydylocholiny w wątrobie, co może prowadzić do jej uszkodzenia.
- niski poziom fosfatydylocholiny w mózgu jest związany z częstszym występowaniem choroby Alzheimera
- niższe stężenia są obserwowane u chorych z chorobą afektywną dwubiegunową oraz schizofrenią
- zbyt niskie poziomy mogą przyczyniać się również do częstszego występowania niealkoholowego stłuszczenia wątroby oraz wrzodziejącego zapalenia jelita grubego
Skład jednej kapsułki:
Fosfatydylocholina 600 mg; w tym cholina 130,5 mg
Składniki: fosfatydylocholina z nasion soi, glicerydy i kwasy tłuszczowe z oleju szafranowego, naturalny alkohol, żelatyna.
Zalecane spożycie: dorośli od 3 do 4 kapsułek dziennie
Produkt może być stosowany przez osoby uczulone na soję.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Dla zdrowia ważna jest zróżnicowana dieta oraz zdrowy tryb życia.
Najlepiej spożyć przed końcem: data z boku opakowania.
Przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Więcej informacji na temat wpływu Phoscholu na organizm można przeczytać tutaj.