SUPLEMENTY NA UKŁAD ODPORNOŚCIOWY
Komórki układu odpornościowego znajdują się w całym organizmie człowieka, jednak największe nagromadzenie występuje w tych rejonach, którymi drobnoustroje chorobotwórcze dostają się do organizmu, czyli m.in. w błonach śluzowych układu pokarmowego.
Dobrze zbilansowana, zdrowa dieta powoduje dostarczenie do organizmu wszystkich potrzebnych substancji bioaktywnych, dzięki czemu zwiększa się odporność.
Na układ odpornościowy mają wpływ:
- Witamina D - jej niedobór zwiększa ryzyko infekcji. Jest ona produkowana w skórze każdego człowieka pod wpływem promieni słonecznych. Niestety w Polsce synteza skórna w okresie jesienno-zimowym nie zapewnia odpowiedniej dawki witaminy D, dlatego należy ją suplementować
- Probiotyki - należy dbać o mikroflorę jelitową ponieważ pożyteczne bakterie zwane probiotykami poprawiają funkcjonowanie błony śluzowej układu pokarmowego, poprawiają czynności układu odpornościowego i zapobiegają zakażeniom jelitowym. Złe odżywianie (dodawane do żywności środki konserwujące, wzmacniacze smaku), stres, używki oraz przyjmowanie antybiotyków niszczą probiotyki, a tym samym osłabiają ogólną odporność. Należy wprowadź na stałe do diety produkty probiotyczne, czyli na przykład jogurty, kefiry, ogórki kiszone i kapusta kiszona
- Kwasy omega-3 - nie są wytwarzane w organizmie ludzkim, dlatego muszą być dostarczone z pożywieniem. Ich źródłem są olej lniany, rzepakowy, sojowy, rośliny liściaste, orzechy i tłuste ryby morskie
- Warzywa i owoce - są źródłem licznych składników mineralnych i witamin, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Szczególnie istotne są produkty które zawierają witaminę C i ß-karoten
- Czosnek i cebula - wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze
- Cynk - chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Ponadto uczestniczy w dojrzewaniu i funkcjonowaniu limfocytów T. Niedobór cynku zwiększa podatność na infekcje. Źródłami cynku są: ostrygi, wołowina i inne czerwone mięsa, nasiona roślin strączkowych, orzechy, szpinak, szparagi oraz produkty pełnoziarniste